03 November 2009

Blog Cikgu Adham - Ulama Dipinggirkan Artis Dipuja

Petikan Entry Cikgu Adham

Today 3 Nov... Sedang asyik meneliti new entry2 Blogger di dashboard tetiba tetarik ngn entry dari Blog Cikgu Adham... "GOLONGAN ULAMA DIANCAM, GOLONGAN MAKSIAT DI PUJA-PUJA"... Mulanya edan coba agak terasa coz ade gak kesilapan yg edan coba buat bersangkut ngn entry tu... Tapi taklah seteruk mana just emmmm... ADER LA!!! Hehe.. Suka ngn idea kupasan cikgu ni... mmg ada benar gak apa yg ditulisnya!... Kita mengagungkan artis smpai mereka jadi kaya-raya!... But Ulama?... Kayuh basikal buruk atau pon sekadar KAPCAI SERIES!!!... Edan coba slalu gak singgah Blog dia utk tatapan rohani so edan nk share ngn uolz lah member Blogger sorang ni!!... Cikgu weiii!!!... so mmg penulisan nya adalah standart nya!... x mcm aqu!... Ayat ntah pape!!(suka hati aqulaa!)... Insaflah seminit 2 tadi masa baca entry tu!(astagfirullah...)... "Cikgu Adham!.. Sowy coz curi2 letak gambar Cikgu disini!... x per nnt edan coba belanja minum air MINERAL k!... Claaaaaaazzzz!!!!"

Jom terjah Blog Cikgu Idham ni...

Cikgu Adham Imtiyaz al-Klantani


Edan : Cikgu Adham slalunya entry dia mmg x menghampakan!

4 comments:

joegrimjow said...

tgok ulamak pon org tak klik

maiyah said...

dunia skrg, tapi masih ada yg akan terus cari ulamak2 ni, mmg kita perlukan mrk :)

~ana SoLehah~ said...

^_^ salam edan..

hehe..

bru ade ksempatan ziarah edan hari ni..

actually,
agak bz ngn final exam skg..

ari2 memerah otak..

ade skit mase senggang..xsempat nk p blog nih..

p kali ni mmg ana bnar2 tertarik nak dtg cni ~_^

kalo nk ikutkan zaman kita skrg ni..
mmg masyarakat xkenal pn para ulama'..
tp, kalo bercakap pasal artis sume nak jadi 'org paling arif'..
ni lah penyakit kita hari ni..

sumenye berbalik pda keluarga..
ibubapa..
kecik2 da bawa ank g tengok Konsert AF..Masuk macam2 Aznil.. Join Tom Tom bak.. sumenye keduniaan... hiburan..

dari kecik minda ank2 da disumbat dgn 'virus' dunia..
sebab tu anak2 skrg tak kenal ulama'.. malah ade yg tak tahu sirah Nabi.. Tak kenal Allah..

^_^ mai cek dri kita tang mana..

Cikgu Adham said...

salam ziarah buat semua..

soal mendidik anak zaman skrg penuh cabaran dengan serangan pelbagai budaya dan virus sosial.. tidak dinafikan la...

Dalam epistemologi Islam, kanak2 disarankan agar dididik dengan mengenal Allah dan Rasulnya terlebih dahulu.. ini dapat dilakukan melalui teknik bercerita kisah2 tauladan dalam al-Quran dan hadis, byk je yg kita boleh amek dalam sirah Rasul dan ambiak..

sebaliknya skrg ibu bapa lebih suka didik anak2 dgn snow white, sang arnak dgn buaya, pinochio dsb yg tidak byk menyentuh menganai moral dan nilai2 Islam... lebih buruk lg bila anak2 diajar menyanyi lagu2 pop dan rock.. boleh je menyanyi, kan lebih baik nyanyi lagu 25 rasul ke, lagu mengenal malaikat ke, lagu bulan2 Islam ke... sekurang2 nya kanak2 dpt hafal perkara2 tersebut..
bila dari kecil lg budak2 direkrut dgn perkara2 ke arah maksiat, realiti dan berbentuk hiburan semata2... ini menjadikan anak2 memiliki hati yg gelap dan susah utk menerima ilmu... tidak hairan di sekolah amat susah utk mendidik nilai2 akhlak yg baik dalam kalangan mereka (walaupun mereka pndai belajar dlm akademik, tetapi ada dlm kalangan mereka berakhlak buruk)

wallahu'alam