26 August 2009

Apam Balik Jatuh Laut!! Apek Geram Makan Tahi Hanjing?!!!

Lai Lai Li Lai Tam Plom...

Weiiiii x adil lah cm ni!!!... Asyik dia jer mula dulu giliaq aqu bila plaq?!!!... Haaaa!!!... Aqu ada cadangan pa kata kita semua buat "LAI LAI LI LAI TAM PLOM"?!!!! K tak?!!!!... Sapa yg kena dulu dia lah mula dulu!!!!

26 Aug... tergerak hati aqu kali ni nk post entry tentang satu permainan ni... tingat dulu kecik2 bila main tu mesti ada "Tam Plom" ni!!!... semua bepunca msg2 nk tuntut keadilanlah!!... sapa yg nk mulakn dulu!!... so bila da mcm tu, permainan wajib yg paling membantu adalah "Tam Plom" laahhh!!!... yg mna nk gaduh pun da x jadi... semua mula dah sepakat stuju!!!!...

Tapi tahukah uolz semua makna2 ayat permainan tu?!... Permainan ni sebenarnya menggunakan bahasa HOKKIEN!!!... kira pandailah jgk kita ekk dulu kecik2 menyebutnya cuma x penah ambik peduli!!(kekadang pronounce pon salah!!)... yg taw tu maen smpai sempot!!!!... Ari ni aqu nk bekongsilah ngn uolz ayat2 sebenar & maknanya sekali.... tadi member ofis aqu, Ah Poh tolon betolkan... mula tu aqu nyanyi depan dia than x sangka ada salah beberapa ayat...

~~~~~~***~~~~~~

Lai Lai Li Lai Tam Plom
Mari-marilah Dengar Satu Cerita

Apek Bey Apom
Apek Jual Apam Balik

Apom Ling Longhai
Apam Balik Jatuh Laut

Apek Ciak Ghausai
Apek Geram Makan Tahi Hanjing

~~~~~~***~~~~~~


Edan : Tergelak tadi lepas taw makna yg sebenar... hehehe

7 comments:

farish sinclair said...

ahaha sal game upenya

Nur Mariaminul Amalina said...

eh..
lagu ape ni?

edan coba said...

Yess tol tu.. x penah main ka TAM PLOM ni? famous taw ni masa kecik2 dulu...

Amalina...
Ehh yg dapt bnyk A tu kaa?
he3x... Lagu POCO2 versi hip hop!!
kuang3x!!
:D

CZ's thinking. said...

lps nie nak guna yang traslation dia la plak..baru sedap sikit..hahah

danielle said...

tringat plak time aku kecik2 lu..men benda2 neh..tapi skunk pung kalu boring mau jugak betepok tampo ngn adik aku men benda neh..melyn kerenah adikku...tapi btol ker apek tu mkn taik henjeng?..adakah benar traslastion nyer?...

maiyah said...

salam adik, yelah tingat masa kecik main tu

edan coba said...

yess!! Sumber dari owg yg bena2 dari bangsa cina!!! Percayalah! Kawan ku Ah Poh yg tolon betolkan n dis is the true one!!!

Kak Maiyah..
Mesti punya!!! Sape yg x penah tepuk tampo ngn lagu ni confirm dia makn tido jaa x kuar maen!!! hehe..