21 July 2010

Misteri STONEHENGE batuan kuno..

Stonehenge, Monumen mistik sepanjang zaman

Dikenali dengan nama "Batu Tergantung" dalam erti maksudnya dari gelaran popularnya iaitu "Stonehenge". Ia adalah salah satu monumen yang kuno yang telah dipercayai dibina pada zaman Gangsa dan Neolitik lebih kurang 2000 hingga 2500 sebelum masihi. Terletak di berhampiran Amesbury,Wiltshire, United Kingdom. "Stonehenge" merangkumi binaan tambak tanah yang mengelilingi batu-batu besar tegak menyusun dalam bentuk bulatan yang dikenali sebagai 'Megalit'.

Kiraan tepat dan kemas penyusunan batu-batu besar itu masih menjadi misteri

Info Pantas:-

1- Tiada siapa yang tahu akan pereka sebenar batuan "Stonehenge" dan tujuan sebenar ia dibina.
2- Tidak diketahui bagaimana orang-orang zaman tersebut mampu mengangkat dan menyusun batu yang seberat 26 tan ini dari Kuari ke tanah lapang 'Wiltshire'
3- Ada teori mengatakan 'Makhluk Asing' turut membantu membina "Stonehenge".
4- Kegiatan upcara-upacara keagamaan kuno pernah diadakan disini dengan buktinya penemuan tulang-tulang khinzir oleh pakar kajipurba. Anehnya, walau menemui kesemua bahagian tulang namun hanya tengkorak yang tiada.
5- Para Saintis dan ahli Astronomi membuat andaian bahawa "Stonehenge" dulunya adalah tempat mengkaji bintang, gerhana dan sebagainya.
6- Bagaimanakah orang-orang pada zaman dahulu mengira dan mengenal pasti kawasan, sudut geologikal dan topografi, ukuran dan keluasan tempat dimana terletaknya batu-batu besar tersebut dengan sangat tepat.
Edan : Teknologi zaman dahulu, susah untuk dirungkai kisahnya..

No comments: